Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Tapahtumakalenteri

Tapahtumat

Vuosi 2019

24.8.2019 Harjunsalmen laavulla ja luontopolulla

Harjunsalmen laavullaHarjunsalmen laavulla

Kutsu Harjunsalmen laavulle ja luontopolulle saatiin hyvin lyhyellä varoitusajalla, mutta siitä huolimatta meidän yhdistyksestä lähti matkaan 13 henkilöä. Perillä meitä odotti uusi, tuoreelle tervalle tuoksuva upea laavu sekä Harjunsalmen yhdistyksen väkeä toivottamassa meidät tervetulleeksi.
Esittelyiden ja alkupuheiden jälkeen muodostimme muutaman hengen ryhmät ja lähdimme 3 km mittaiselle luontopolulle, johon oli liitetty mukaan 14 rastia sisältänyt luonto- ja metsäaiheinen visailu. Ja niinhän siinä kävi, että voitto tuli kotiin – meidän joukkueemme Paulat & Marjatta ja Veikko oli paras lyöden Harjunsalmen joukkueen yhdellä pisteellä.

Luontopolun jälkeen järjestäjien tarjoamat nuotiomakkarat sekä kahvit lisukkeineen olivat maullaan. Mukava parituntinen iltapäivästä kului vielä suotuisan sään vallitessa. Lopuksi Veikko vielä kiitospuheessaan esitti Harjunsalmen yhdistykselle kutsun tulla ensi vuonna Patavedelle vastaavanlaiseen tapahtumaan.

 

26- 27.7.2019 Avoimet ovet Nihtilän tilan pihamaalla

Nihtilän lampaita ihaillaanNihtilän lampaita ihaillaan

 

 

Tilaisuus järjestettiin virallisesti jo toisen kerran eli voidaan jo puhua perinteestä. Helteisestä säästä huolimatta kahtena päivänä pidetty tilaisuus keräsi yli 200 vierailijaa!
Tilaisuuden pääesiintyjinä toimivat hevonen, poni,lampaat, ankat,minipossut,viiriäiset, kilpikonna, koirat sekä kissa. Mukana menossa oli myös Pataveden-Torvelan Kyläyhdistys ry. Yhteistoimin oli pihalle järjestetty myös puffetti, jossa oli kahvitarjoilu vapaaehtoisine kahvimaksuineen sekä pihakirppis. 
Onneaan pystyi myös kokeilemaan ketjun heitossa vanerireikään sekä käpyastia-arvauksessa.
Suurimmat kiitokset tapahtuman järjestäjille!

  

 

30.5.2019

Yhdistyksen vuosikokous pidettiin Kurkelassa 30.5.2019. Käsiteltiin sääntömääräiset asiat. Hallituksen kokoonpanossa ei tapahtunut muutoksia, vaan vanha hallitus jatkaa edelleen. Paikalla oli 14 jäsentä.

30.4.2019 klo 18:00 Havis Amadeuksen lakitus

Vappupuhe meneilläänVappupuhe meneillään

 

 

Havis Amadeusta ei unohdettu tänäkään vapunaattona. Lakitus noudatti perinteistä kaavaa. Ensin oli vappuaiheinen puhe, sitten lakki päähän ja gaudeamus igitur -laulu. Kansan käsi oli jälleen ollut karttuisa. Pöydät notkuivat nyyttikestien runsaista antimista, jotka tekivätkin hyvin kauppansa. Tänä vuonna saavutettiin tapahtuman uusi yleisöennätys eli 21 osanottajaa, mikä oli täsmälleen sama kuin aamupäivän patikkatapahtumassa.

 Tapahtuman kuvia löytyy lisää täältä

 

 

 

30.4.2019 klo 9:00
Yhteinen patikkaretki Kissakulman nuorisoseuran kanssa

PatikkareittiPatikkareittiJo toisen kerran vapunaattona järjestettiin kyläyhdistyksen ja Kissakulman nuorisoseuran yhteinen patikkaretki, joka saatiin suorittaa aivan erinomaisessa säässä. Matkaan lähdettiin Ylä-Mattilan pihasta aamuyhdeksältä ja patikka suunnattiin oheisen kartan mukaisesti Patavedentietä pitkin Saloseen ja edelleen Myllykylään ja Suurijärven tienoille. Metsäosuuden jälkeen suunnattiin Hattuseisaketta kohti, jossa pidettiin ansaittu tauko omien eväiden sekä Marjatan ja Hannen järjestämien antimien keralla.

Patikoinnin luonteeseen kuuluu verkkainen kävely sekä pysähtyminen jokaisen talon kohdalla tai paikan kohdalla, jossa on ollut jokin asumus. Oppaina toimivat erinomaisesti Veikko ja Timo ja kuulimme monta mielenkiintoista asiaa ja tarinaa talojen historiaan liittyen. 
Matkaan on päästyMatkaan on päästy
Patikoinnin järjestelyt olivat jälleen huippuluokkaa: Marjatta seurasi autolla patikoijia mahdollisuuksien mukaan ja varmisti, ettei kukaan uupunut matkalle. Sports Tracker kännykkäsovelluksen mukaan matkaa kertyi n. 9,5 km ja aikaakin kului yli 4 tuntia. Leppoisasta vauhdista johtuen matka ei tuntunut pitkältä ja monet pysähdykset mielenkiintoisine tietoineen paikasta pitivät mielen virkeänä. Koimme jälleen kerran virkistävän liikunnallisen päivän. Tapahtumaan osallistui kaikkiaan 21 henkilöä. Kiitokset järjestäjille sekä erityisesti Veikolle ja Timolle, jotka toimivat asiantuntevina matkaoppaina!

 Patikkaretkeen liittyviä kuvia löytyy lisää täältä.

 

 

 

 

 

 

  

 25.4.2019

Ensiapuataitojen kertausta Nihtilässä

 

Elvytyksen esittelyElvytyksen esittely

Meitä kyläläisiä kerääntyi Nihtilään pirttiin 9 henkilöä talonväki mukaan luettuna ensiaputaitoja ja -tietoutta kohentamaan. Liekö ollut aurinkoinen ja lämmin kevätsää syynä siihen, ettei näin tärkeään tapahtumaan tullut enempi osallistujia.
Joka tapauksessa kahvittelun jälkeen Mari esitelmöi meille, miten ensiavussa kuuluu toimia ja millaisia tapauksia yleensä voi tulla kyseeseen. Saimme erinomaisen tietopaketin, jonka jälkeen Mari esitteli elvytyksen tekniikan "Anne" nukella ja jokainen halukas pääsi myös itse kokeilemaan elvytystä. Lisäksi Mari näytti vielä, kuinka puristusside voidaan tehdä sukasta ja kaulaliinasta. Marille esitettiin myös useita kysymyksiä ensiapuun liittyen ja niihin saatiin aina ammattimainen vastaus.
Lopuksi meille vielä esiteltiin Nihtilän hienoa taloa. Suuret kiitokset tilaisuuden järjestämisestä Mari ja Timo!
Lisää kuvia tapahtumasta löytyy täältä.

 

 

 

 

 

 

 

Vuosi 2018

3.11.2018 Rosvopaistilla Salosessa

 Rosvopaisti-iltaa vietettiin jälleen Salosessa perinteisin menoin. Ensin Patavedentie väliltä Porras - Salonen valaistiin ulkoroihuin. Glögitarjoilun jälkeen rosvopaistihauta avattiin ja pidot aloitettiin. Tarjolla oli hirveä, lammasta ja possua ja edesmenneen kirjailijaprofessori Kalle Päätalon sanoja lainatakseni, niin "kyllä oli lihoihin sattunut sopiva suola." Mikä tarkoittaa, että paistit olivat aivan erinomaisia. Tarjolla oli lisäksi monenlaiset muut särpimet sekä virvokkeet. Yhdistyksen kiertopalkinto, aktiivisuusmalja, luovutettiin tänä vuonna Saloseen ansiokkaana ja pitkäjänteisenä rosvopaisti-iltojen järjestäjänä.
Rosvopaisti-ilta SalosessaRosvopaisti-ilta Salosessa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veikolta sai ostaa ennakkoon Kuhmoisten Joulu 2018 lehteä, joka on samalla Kuhmoisten 150 v juhlavuoden lehti. Lehteä myydään myös mm. Kuhmoisten Kädentaitajien liikkeessä.Syysretki Saaresjärven luontopolulle

 6.10.2018 järjestivät Pataveden-Torvelan Kyläyhdistys ja Kuhmoisten Nuorisoseura syysretken Saaresjärven luontopolulle. Ilmojen haltijakin oli suosiollinen - edellispäivän vesisateet olivat ohi ja luontopolun alkupäähän kokoontuessamme aurinkokin pilkisteli pilvien lomasta. Tapahtumaan osallistui n. 30 reipasta ulkoilijaa.

Saaresojan sillallaSaaresojan sillallaPirunvuoriPirunvuori Ensimmäinen pysähdys oli Saaresojalla, jonka kadonnutta rapukantaa haikailtiin takaisin. Matka jatkui polun loppuun ja ennakkotiedoista poiketen kävimme vielä Saaresjärven rannalla Pirunvuorta ihailemassa.
Palattuamme takaisin Saaresjärventien puolelle luontopolkua osa retkeläisistä poikkesi vielä katsomaan Pirunkammaria. 
Tämän jälkeen oli kohteena Nihtilän maatila, jossa oli esillä monenlaisia eläimiä - suomenhevonen ja poni, 3 koiraa, 2 minipossua, 3 ankkaa, viiriäisiä, lampaita, kanoja ja kani sekä kissa kuulemma uunin päällä. Tarjolla oli makkaraa, mehua, namia, piparia ja kahvia.

Saimme kokea mukavan ja antoisan syyspäivän. Kiitokset kaikille järjestäjille!

 

  31.7.2018 tehtiin kyläyhdistyksen järjestämä kesäretki Hämeenlinnan seudulle. Kuhmoisten linja-autoasemalla bussiin sulloutui 47 matkalle lähtijää, joista 19 oli myös kyläyhdistyksen jäseniä. Bussi starttasi klo 9 kohti Hattulassa sijaitsevaa Inkalan kartanoa. Päivästä oli tulossa kuuma, mutta viisaat matkanjärjestäjät – Marjatta sekä Salme - olivat varanneet meille juotavaa sekä pikku purtavaa, joten matkan teko oli miellyttävää.

 Inkalan kartanossa kahviteltiin ja Leila Ylitalo kertoi meille värikkäästi kartanon historiaa sekä nykypäivän toimintaa. Kartanoon voi tutustua tästä linkistä. https://www.inkalankartano.fi/

Kahvittelua InkalassaKahvittelua Inkalassa

 Tämän jälkeen bussi suuntasi kohti Iittalaa tehden kuitenkin mutkan Hattulan vanhan kirkon luona, jota ihailimme bussin ikkunoista. Veikko näppäränä haki tiedot Googlesta ja luki meille pikakuvauksen kirkosta.

 Iittalassa ajoimme ensin rautatieasemalle ihailemaan aseman alikulkutunneliin tehtyjä seinämaalauksia sekä Eino Viikilän veistämää patsasta Tanssiva karhu. Tämän jälkeen bussi suuntasi kohti naivistinäyttelyä. Sinne marssittiin Einon johdattamana. Matkalla Eino oli jo kertonut naivistitaiteesta sekä Iittalan näyttelyn historiasta ja omasta osallistumisestaan. Lisätietoa saimme myös näyttelytilassa pidetystä infosta. Näyttelyn anti täytti oli jälleen täyttä

naivismia – hieno kokonaisuus. Lisäinfoa: https://naivistit.fi/

 Lounaalla kävimme Hyvinvointikeskus Sauvolassa maittavalla uunilohiaterialla kera pannukakkukahvien. 
Seuraavaksi bussi vei meidät Visavuoreen Emil Wikströmin ateljeeta sekä kotitaloa katsomaan. Saimme mainion opastetun kierroksen tiloissa ja oppaan johdolla pystyimme täysin eläytymään talon aikaiseen elämään.

Emil Wikströmin ateljeeEmil Wikströmin ateljee

Enää oli jäljellä kotimatka. Veikko kertoi vielä matkalla Kotiseutuyhdistyksen menneistä ja tulevista tapahtumista. Muutenkin koko matkan ajan meidät pidettiin hyvin ajan tasalla, missä mennään ja tunnelma oli kepeä ja iloinen. Kuhmoisiin saavuttiin klo 18 jälkeen. Olimme viettäneet oikein mukavan päivän. Suurimmat kiitokset matkan järjestäjille!

 

 

 

 

9.6.2018 kyläyhdistys osallistui Kiepsaus-kulkueeseen runsaslukuisina viranhaltijoina lisättynä muilla asukkailla. 

Kuvia välilehdeltä löytyy muutama kuva tapahtumasta.

 6.5.2018 pidettiin yhdistyksen vuosikokous Viikilässä. Kokoukseen osallistui 22 henkilöä. Käsiteltiin sääntömääräiset asiat sekä kuultiin menneillään olevista hankkeista, joihin kyläyhdistyskin tulee omalla panoksellaan osallistumaan. Lopuksi kahviteltiin tosi makoisien pöydän antimien kera.


5.5.2018 kyläyhdistyksen edustajat toivat yhdistyksen sekä omat kukkaistervehdyksensä Pirkko Turpeisen ja Raija Jääskeläisen taidenäyttelyyyn Kuhmoisten kirjastoon.

5.5.2018 Roskienkeruu talkoot entiseen tapaan 24-tien varrella kymmenkunta reippaan talkoolaisen voimin. Tirkkosenmäen ja Puolamäentein risteyksen väliltä kertyi säkkikauppalla roskia. Lopuksi nautittiin ansaitut talkookahvit.

30.4.2018 klo 18:00 suoritettiin perinteinen Torvelan patsaan - Havis Amadeuksen - lakitus. Paikalle kertyi 13 henkilöä tapahtumaa todistamaan vuoden aikaan nähden mukavan lämpimässä säässä. Esan puheen yhtenä teemana tänä vuonna oli umami. Miten se liittyy vappuun? Sen voi lukea puheesta. Lakituksen jälkeen gaudeamus igitur kaikui illassa perinteisesti Hannen johdolla. Tapahtumasta löytyy muutama kuva Kuvat välilehdeltä.

30.4.2018  järjestivät Kissakulman Nuorisoseura ja Pataveden-Torvelan kyläyhdistys ry  yhteisen patikkaretken Saaresjärven luontopolun maisemiin. Tapahtumaan osallistui n. 30 henkilöä ja patikoijia oli 20. Lähtö oli Ylä-Mattilan pihasta klo 9.00. Matkaa tehtiin leppoisassa säässä ja rauhallisella tahdilla. Välillä pysähdeltiin talojen ja muiden merkittävien paikkojen kohdalla ja aina Veikolla riitti niistä kertomista ja tarvittaessa Marjatta auttoi. Tutustuimme Ilmari Kaitasen Jalkimoon ja Marjatta kertoi värikkäästi Jalkimon historiasta. Matkalla tulivat tutuksi Piinuuskolu, Haapakoski sekä Pirunkammari. Saareksentien varressa oli nuotiotauko makkaranpaistoineen ym. omatoimisine eväineen. Paluumatkalla tulivat tutuiksi mm. Ojala, Vilkkilä, Nihtilä, Salokumpu sekä Kantola. Viimeiset pysähdykset olivat Tahkomäen päällä sekä Tahkosillalla, johon kyläyhdistyksen toimesta on tehty peruskorjaus. Tämän jälkeen patikoijat siirtyivät Mattilaan kahvittelemaan. Patikkaretki kesti n. 5 tuntia ja matkaa kertyi n. 9 km. Kiitokset järjestäjille ja idean isille. Saimme oikein mielenkiintoisen ja mukavan ulkoilupäivän!
Kuvia tapahtumasta löytyy täältä.

  

Vuosi 2017

Tapahtuma 3 Aika: La 10.6.2017
Paikka: Kuhmoisten kirkonkylä Aihe: KYLÄYHDISTYS MUKANA KUHMOISTEN KIEPSAUS KESÄÄN -TAPAHTUMASSA
Pataveden historiakirja myynnissä toripöydällä. Mahdollisesti kulkueessa "Torvelan viranhaltijoita". 

Tapahtuma 4 Aika: Pe 23.6.2017 klo 14
Paikka: Säynätjärventien ja Kurkelantien risteys Aihe: 10. SÄYNÄTJÄRVEN YMPÄRIJUOKSU
Lähtölaukaus pamahtaa klo 14, joten ajoissa paikalle! Perinteinen kesän liikuntatapahtuma. Sopii kaikenikäisille. Tervetuloa juoksemaan, kävelemään tai vaikka vain nauttimaan kesäpäivästä. Järvenkiertolenkki n. 7 km. Makkaraa, juotavaa ym. löytyy. Järjestäjä Tuomas Inkiläinen ja tiimi, yhteistyössä kyläyhdistys. 

Tapahtuma 5 Aika: La 8.7.2017 klo 12
Paikka: Saareksentie Aihe: LUONTOPOLKUTALKOOT
Raivataan luontopolku-uraa. Kokoonnutaan Saareksentien loppupäässä. Mukaan vesuria, kirvestä, moottorisahaa, rukkasia unohtamatta. Tervetuloa talkoisiin. Päällysmiehenä Reijo, puh. 0400 491645. 

Tapahtuma 6 Aika: Pe 28.7.2017 klo 13
Paikka: Saaresjärventie Aihe: LUONTOPOLKUTALKOOT
Jatketaan polun valmistelua. Kokoontuminen Saaresjärventien puolella. Mukaan esim. lapio ja ämpäreitä hakkeen kantamista varten, rautaharava. Hakkeen ja soran levitystä. Homma on jo edistynyt talkoiden välilläkin. Kyläyhdistys tarjoaa taas kahvieväät. 

Tapahtuma 7 Aika: La 29.7.2017 klo 15
Paikka: Hattu-seisake, Patavedentie Aihe: KESÄMENOA HATTU-SEISAKKEELLA
Herkutellaan muurinpohjaletuilla, pelataan mölkkyä, leikkimielinen tietovisa. Vapaaehtoinen kahvimaksu. 

Tapahtuma 8 Aika: La 26.8.2017 klo 16
Paikka: Päijänne, kirkonkylän satama Aihe: PATAVEDEN KYLÄSOUTU
Soutu kirkkoveneellä kestää n. 2 tuntia. Vene on Kuhmoisten Kotiseutuyhdistyksen, ja perämiehenä toimii Erkki Lekkerimäki. lmoittautumiset Veikolle p. 040 847 5272 tai veikko.mattila at ylamattila.fi. Tervetuloa mukaan, myös kannustusjoukot! 

Tapahtuma 9 Aika: La 2.9.2017 klo 12
Paikka: Saareksentie Aihe: LUONTOPOLKUTALKOOT
Jatketaan hommaa. Haketus. 

Tapahtuma 10 Aika: La 14.10.2017 klo 13
Paikka: Saaresjärventie 110 (Pirunvuoren puolelta) Aihe: LUONTOPOLUN AVAJAISET
Kuljetaan polku läpi kauniissa syysluonnossa. Tarjoilua. 

Tapahtuma 11 Aika: La 4.11.2017 klo 18
Paikka: Kurkelantie-Patavedentie-Salosen peltotie Aihe: MARRASVALKEAT JA ROSVOPAISTI-ILTA
Se tulee taas! Valaistaan ulkotulin reitti Kurkelantie-Patavedentie-Salosen vainiot. Lähtö Portaasta klo 18. Kyläyhdistyksen puolesta ulkotulia jaossa. Tunnelmallinen rosvopaisti-ilta Salosella Paulan ja Timon laittamana. Vapaaehtoinen ateriamaksu kyläyhdístykselle.